Achter de schermen: Amsterdam Light Festival

Voor diegene voor wie de Amsterdamse Light Festival nieuw is, is het belangrijk te weten dat het er allemaal niet zomaar daar verschijnt. Als mensen hebben we de tendens om te genieten van wat we voor ons ogen zien, zonder erbij na te denken over hoe het tot stand is gekomen. Maar er gaan er heel veel denkprocessen en werk aan vooraf. De voorbereidingen hiervoor duren zelfs maanden. Het zijn kunstwerken van echte professionals, die er alles van weten en het kost allemaal miljoenen. Elk jaar worden er nieuwe producten ontworpen. Soms worden de werken tijdens het festival gecombineerd met die van voorgaande jaren, zodat het een combinatie wordt van tijdelijke en permanente kunstwerken.
Waar komt alle kunst vandaan?
Dit licht spektakel komt tot stand door professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland, die er kaas hebben gegeten van de lichtkunst. Beroemde namen zijn Vincent Horbach, Henk Jan Buchel en Felix Guttmann. Het is begonnen als een gewone ‘Winter Magic Amsterdam” festival, rondom de kerstperiode, maar toen Rogier van der Heide op het toneel verscheen, ontpopte het festival tot een spectaculair lichtfestijn. Rogier van der Heide was lichtontwerper en suggereerde het idee in 2010 om de stad tijdens de kerst festiviteiten voortaan te gaan pinnen op de lichtkunst. Zo ontstond ook het Amsterdam Light Festival.
Nieuwe ontwikkelingen
Vanwege de interessante mogelijkheden die de komst van de ledverlichting met zich meebracht, werden adembenemende kunsten gecreëerd. Deze kunst wordt ontworpen uit een breed scala aan lichttoepassingen die kunstig bij elkaar worden gezet en geïnstalleerd. Er sproten nieuwe en complexere toepassingen eruit voort. Het led-licht werd geïntegreerd in de elektronica en wordt aangestuurd middels sensoren en algoritmen. Hedendaagse lichtkunstenaars, ontwerpers en architecten, zowel nationaal als internationaal, komen bijeen elk jaar om hun kunsten tentoon te stellen.
Licht kunst toepassingen
Lichtkunst wordt niet alleen buitenshuis geplaatst, maar ook binnenshuis kunnen er prachtige effecten worden gecreëerd. Lichtkunst kent uiteenlopende toepassingen. Denk maar aan de verlichting van restaurants, kleding shops of in de casino en de galerijen. Er kan gebruik worden gemaakt van brandend licht, fluorescerend, doorlichtend, belichting en weerkaatsing. Het idee om hele gebouwen en ruimtes te lichtend te decoreren is dan ook prachtig uit de verf gekomen en erg populair geworden. Het is zeer goed aangeslagen bij de gemeenschap en trekt honderd duizenden bezoekers.
https://www.floating-amsterdam.nl/