Een wilsverklaring laten opstellen, doen of niet?

Een wilsverklaring laten opstellen, doen of niet?

Ontzettend veel mensen maken vandaag de dag de keuze om een zogenaamde wilsverklaring te laten opstellen. Het gaat hierbij om een document waarin je de wensen met betrekking tot je behandeling of levenseinde laat opnemen. Deze verklaring komt boven water op het ogenblik dat je niet langer zelf in staat bent om beslissingen te nemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je in een coma ligt of wanneer je een zwaar verkeersongeval hebt gehad waardoor je niet meer kan praten. Beschik je over een dergelijk document? Zorg er dan voor dat in het bijzonder je naaste familieleden hiervan op de hoogte zijn. Zo kunnen ze jouw wensen te allen tijde respecteren.

Wat moet er allemaal in worden opgenomen?

In een wilsverklaring worden de wensen opgenomen waarover je beschikt voor wat je levenseinde of het al dan niet krijgen van een bepaalde behandeling betreft. Welke behandelingen dient een arts dus met andere woorden wel en welke dienen er niet uitgevoerd te worden? Enkele zaken die opgenomen kunnen worden in dit document zijn:

  • Het mogelijks afzien of staken van een bepaalde behandeling;
  • Het wel of niet willen ondergaan van reanimatie;
  • Het wel of niet willen krijgen van een dialyse;
  • Het wel of niet willen ontvangen van sondevoeding;
  • Wel of niet nog opgenomen willen worden in een ziekenhuis;

Bovenstaande zijn slechts enkele van de vele zaken die opgenomen kunnen worden in een wilsverklaring. Uiteraard maak je dit document als het ware zo lijvig als je zelf wil. In ieder geval, voor heel wat mensen geldt dat een dergelijk document zorgt voor de nodige gemoedsrust.

In welke mate is de inhoud van zo’n document bindend?

Er is door de jaren heen behoorlijk wat gezegd en geschreven over hoe bindend de inhoud van een wilsverklaring in de praktijk exact is. Wanneer er bepaalde informatie in staat opgenomen voor behandelingen die je niet wenst is de arts wettelijk verplicht om hier gevolg aan te geven. Dit gezegd hebbende geldt dit niet voor bepaalde behandelingen waarvan je aangeeft dat je ze wel wil krijgen. Het bekendste voorbeeld hiervan is euthanasie. Een arts zal je in de praktijk altijd naar best vermogen proberen te helpen om verder te kunnen leven. Dit uiteraard dus wel met respect voor de inhoud van de wilsverklaring. Euthanasie is hoe dan ook iets wat je in principe niet echt af kan dwingen.

Kan je een wilsverklaring zelf opstellen of niet?

Er zijn op het internet zeer veel verschillende voorbeelden of concepten terug te vinden van wilsverklaringen. Voor deze voorbeelden geldt dat ze je een glashelder beeld kunnen geven van de exacte inhoud die je kan verwachten van dit document. Dit gezegd hebbende kan het altijd interessant zijn om even jouw document na te laten kijken door bijvoorbeeld een jurist. Enkel en alleen op die manier is het mogelijk om ervoor te zorgen dat je niet voor vervelende verrassingen kan komen te staan. Let op! Vergeet niet om dit document ook te ondertekenen. Veel mensen denken dat het voldoende is om ze gewoon op te stellen, maar het document dient uiteraard altijd te zijn voorzien van een geldige handtekening. Ook het vermelden van de datum is een must. Heb jij hulp nodig bij het opstellen van zo’n verklaring? Ga dan naar de website van Rocket Lawyer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *