Elleboogbrace voor ondersteuning en herstel

Elleboogbrace voor ondersteuning en herstel

Elleboogblessures en voortdurend pijn aan je elleboog zijn een flinke belemmering voor je dagelijkse activiteiten en levenskwaliteit. Gelukkig biedt een elleboogbrace de nodige verlichting en ondersteuning om deze problemen het hoofd te bieden. In dit artikel bespreken we bij welke problemen het een uitkomst is en wat de voordelen zijn. Daarbij geven we je inzicht in hoe dit eenvoudige hulpmiddel kan bijdragen aan herstel en comfort.

Wat is een elleboogbrace?

Een elleboogbrace is een orthopedisch hulpmiddel. Het is ontworpen om ondersteuning te bieden aan het ellebooggewricht. Het is meestal gemaakt van flexibel materiaal, zoals neopreen. Je maakt de brace vast met een klittenband of met verstelbare bandjes.  Elleboogbraces zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder elleboogbanden, elleboogbandages en elleboogspalken. Elk van deze varianten heeft zijn eigen specifieke doeleinden, afhankelijk van de aard van de elleboogblessure. We gaan hieronder verder in op de doelen en voordelen van deze orthopedische hulpmiddelen.

De voordelen van elleboogbraces

Een elleboogblessure kan erg pijnlijk zijn. Een brace kan voor pijnverlichting zorgen, omdat je elleboog hierdoor op de juiste wijze wordt ondersteund en voor compressie zorgt. Het geeft direct een comfortabeler gevoel. Verder kan een blessure het ellebooggewricht instabieler maken. De elleboogbrace biedt dan stabiliteit, doordat het gewricht op zijn plaats wordt gehouden. Als je je elleboog weer wat beter kunt bewegen helpt de brace je om gecontroleerd je bewegingsbereik te vergroten, zonder te forceren. Je krijgt hierdoor beetje bij beetje weer vertrouwen in je bewegingen.

Sneller herstellen van een blessure

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk herstellen van een blessure. Een elleboogbrace kan dit proces versnellen, omdat het de juiste omstandigheden creëert voor het lichaam om zichzelf te herstellen. Met een brace word je ‘gedwongen’ om de elleboog in de meest optimale houding te houden. Dit zorgt voor een optimale doorbloeding en vermindert de spierspanning. Dit alles komt een snel herstel ten goede.

Echter, is de brace niet alleen belangrijk voor revalidatie. Het kan ook essentieel zijn voor de preventie van nieuwe blessures. Heb je al vaker een elleboogblessure gehad? Of beoefen je een sport met een verhoogd risico op deze blessures? Dan kan een brace dit helpen voorkomen. Het kan je eveneens helpen om zonder angst voor pijn of letsel actief te blijven.

Wanneer is een elleboogbrace onmisbaar?

Het dragen van een elleboogbrace kan in veel situaties gunstig zijn. Een van de veelvoorkomende aandoeningen waarbij een brace voor de elleboog een aanrader is, is bij een tenniselleboog, oftewel een laterale epicondylitis. De brace zal de pezen en spieren ontlasten die verantwoordelijk zijn voor de pijn. Ook bij een golfelleboog of mediale epicondylitis is een brace om dezelfde redenen onmisbaar.

Verder kan ook elleboog tendinitis verlicht worden met de ondersteuning en compressie van een brace. Of heb je misschien de neiging om je elleboog over te belasten tijdens herhaalde bewegingen? Dan kan deze brace blessures voorkomen. Bij het kiezen van een elleboogsteun is het belangrijk om rekening te houden met de aard van de blessure en de gewenste mate van ondersteuning. Overleg daarom vooraf eerst met een arts of een fysiotherapeut, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.  Advies op maat nodig? Vraag het aan de experts van Podobrace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *