Ga je voor een piano of ben je een keyboards fan?

Ga je voor een piano of ben je een keyboards fan?

Sommige mensen zijn absolute liefhebber van een piano, andere kijken liever bij de keyboards als ze een toetsinstrument willen aanschaffen. Maar waarom is er zo’n sterk verschil in voorkeur en wat zijn de verschillen tussen deze twee toetsinstrumenten?

Wat is het verschil tussen keyboards en een piano?

Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen piano’s en keyboards voordat je kan zeggen waar je voorkeur naar uitgaat. Wat beide zijn het toetsinstrumenten die aardig op elkaar lijken. Want als je het ene instrument kan spelen, kan je het andere instrument ook spelen. Waarschijnlijk zijn de kleine details net iets anders in je vingers, maar de basis is hetzelfde.

Uiterlijk en formaat

Eigenlijk is het grootste verschil wat er tussen keyboards en piano’s zijn: het uiterlijk. Als je kijkt naar een piano dan kijk je naar een robuust instrument dat veel ruimte in neemt. Je kan ervoor kiezen om er een stoel aan te zetten om zo comfortabel te zitten. Keyboards daarentegen zijn veel compacter, je kan ze makkelijk opruimen en een kruk past vaak beter bij dit instrument of je blijft erbij staan.

Digitaal of akoestische keyboards

Een ander groot verschil zit in de technische kant, namelijk de manier waarop het geluid geproduceerd wordt. Het begin van het geluid begint uiteraard bij de toetsen, maar bij een piano zorgen hamers voor de klank en bij een keyboard wordt er een digitale overdracht gebruikt. De uitwerking is hetzelfde, het geluid qua klank is verschillend door het verschil in akoestiek of digitale overdracht van het geluid.

Aantal toetsen

Een ander bekend verschil tussen piano’s en keyboards zijn het aantal toetsen. Een piano heeft namelijk altijd 88 toetsen, terwijl een keyboard tussen 61-, 76-, of 88-toetsen heeft. Het kan dus een voordeel zijn om dit instrument aan te schaffen zodat je minder ruimte nodig hebt. Maar het beperkt je daarentegen wel in bepaalde klanken.

Kijk jij naar de keyboards of piano’s?

Als je iemand vraagt of hij of zij een voorkeur heeft voor keyboards of piano’s, dan is iemand eigenlijk altijd wel bekend met zijn of haar voorkeur. De voorkeur komt voort uit de verschillen die al genoemd zijn, maar het kan ook in de kleine details zitten. Denk bijvoorbeeld aan de aanslaggevoeligheid die bij een piano hoger is, maar niet door iedereen geliefd is. Aan de andere zijde heb je op een keyboard de mogelijkheid om meer technische snufjes te gebruiken en dus bijzondere klanten te creëren. Het is wel belangrijk om de bekende synthesizer als een apart instrument te blijven zien, want ondanks dat er vergelijkbare functies zijn is het een totaal ander instrument. Een synthesizer is namelijk gemaakt om geluiden te manipuleren en niet zozeer om een muziekstuk te maken. Bij een keyboard heb je vaak wel vooraf ingestelde geluiden die je kan gebruiken en bij een piano moet je zelf met de aanslaggevoeligheid verschillen in klanken produceren. Zo is elk instrument op zichzelf uniek.

Wil je hier meer over weten? Ga dan direct naar Oostendorp-muziek.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *