Hoe werkt de distributie van muziek?

Hoe werkt de distributie van muziek?

Artiesten die muziek maken, moesten vroeger hun muziek fysiek verkopen. Dat ging bijvoorbeeld met een plaat, cassettebandje en later een cd. Veel van deze dragers bestaan nog steeds of maken een revival door als nostalgische manier om muziek te luisteren. Toch wordt de meeste muziek online beluisterd. Dat zorgt er ook voor dat de distributie van muziek compleet is veranderd de laatste jaren. Hoe werkt de distributie van muziek precies?

Steeds meer artiesten werken autonoom

Platenmaatschappijen zijn nog altijd een grote speler in de muziekindustrie. In veel gevallen zullen zij regelen dat je muziek wordt opgenomen, op een plaat wordt gezet, het artwork wordt verzorgd en dat je zowel te vinden bent in platenzaken als op online platforms. De laatste jaren zijn steeds meer muzikanten echter autonoom geworden.

Dat betekent dat ze hun muziek uploaden zonder tussenkomst van een platenmaatschappij. Dat heeft grote consequenties voor het distribueren van hun muziek.

Steeds meer artiesten gebruiken daarom een tussenpersoon die de muziek op alle verschillende platforms uploadt. Melokid biedt de oplossing voor dit soort autonome distributie van je muziek. Je vindt meer informatie over hun diensten op https://melokid.com.

Muziek uploaden op online platforms

Melokid zorgt voor een jaarlijks bedrag per jaar dat jouw muziek tegelijk op alle platforms online komt. Je kunt daarbij denken aan Spotify, Apple Music, Amazon Music, Tidal, Deezer maar ook minder voor de hand liggende platforms als YouTube Music of sociale kanalen als TikTok en Instagram.

Bij het uploaden van je muziek is het belangrijk om ook het genre, de albumnaam en eventuele andere muzikale gegevens mee te uploaden.

Soms kun je bij het lanceren van je muziek ook denken aan het distribueren van je nummers in bestaande of nieuwe playlists. Dat gebeurt voornamelijk op Spotify. Als je muziek namelijk voorkomt in een populaire afspeellijst, zal je als artiest ook sneller worden opgepikt.

Je rechten beschermen

Een muzikant kan maar beter niet de rechten op zijn of haar songs verliezen. Kies daarom altijd voor een distributeur die jouw rechten laat behouden. Je kunt je rechten vastleggen door een ISRC-code te registreren.

Dat is een code die vastlegt dat de muziek echt van jou is. Dat gebeurt aan de hand van bijvoorbeeld een land- en bedrijfscode en een artikelnummer. Met zo’n code kan niemand zomaar aan de haal gaan met jouw muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *