Tuinklussen in de herfst

Tuinklussen in de herfst

De herfst is een belangrijke tijd in de tuin. De zomer is voorbij en je moet de tuin klaarmaken voor de winter. Dit betekent dat er een heleboel tuinklusjes op de agenda staan.

Planten en struiken snoeien

Sommige planten en struiken, bv. hagen, rozen, fruitbomen…, moeten in het begin van de herfst gesnoeid worden. Dit helpt om ze gezond en sterk te houden voor de aankomende wintermaanden.

Hier zijn een paar snoeitips:

  • Gebruik steeds scherpe scharen om een propere snede te maken.
  • Moet je op een ladder werken? Zorg ervoor dat deze stabiel staat.
  • Zoek op het web snoei-informatie op voor de plant in kwestie.
  • Huur voor het snoeiafval een container of big bag bij een bedrijf zoals Remondis.

Gazon verzorgen

Uiteraard mogen we ons grastapijt niet vergeten. Ook in de herst heeft je gazon nog meststof nodig. Zolang het niet vriest en het gras blijft groeien, moet je het regelmatig maaien. De herfst is ook het ideale moment om kale plekken terug in te zaaien.

Bloembollen planten

In de herfst mag je ook (sommige) bloembollen planten. In het voorjaar zullen ze bloeien en je tuin een kleurrijke uitstraling geven.

Bladeren harken

In de maanden oktober en november verliezen de meeste bomen hun bladeren. Die komen op je gazon en tuinpaden terecht. Deze bladeren kunnen niet alleen glad zijn (en een valpartij veroorzaken), ze kunnen een voedingsbodem zijn voor schimmels en ongedierte. Daarom is het aangeraden om ze regelmatig te verwijderen. 

Planten beschermen

Op het einde van de herfst is het tijd om planten en struiken te beschermen tegen het vriesweer. Voor planten en struiken in volle grond kanje een laagje compost of mulch rond de wortels leggen. Groen in potten kan je beschermen met een vorsthoes. 

Tuinmateriaal opbergen

Vergeet niet om al je tuinmateriaal op te bergen. Zet, indien mogelijk, tuinstoelen in je garage of tuinhuis. Geef je grasmachine een onderhoudsbeurt voordat je hem stalt voor de winter. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *